Framtidens logistikfastigheter och e-handeln i framtiden

E-handeln växer kraftigt och frågan är hur den utvecklingen påverkar samhället i stort. Det är temat för nästa seminarium som arrangeras av Arlanda Logistic Network i mitten på november.

Allan Lavén från Prologis Norden är en av talarna. Hans avsnitt handlar om ”Framtidens logistikfastigheter”.

Allan-Laven_text-3
– Logistikfastigheter är en viktig del av den kedja som e-handeln byggs upp kring. E-handeln präglas av hög omsättningshastighet och flexibla, snabba flöden. Den typen av verksamhet behöver ofta utrymme för plocklager där personalen sätter ihop individuella leveranser till slutkunden. Som för alla logistikkedjor ställs det stora krav på kostnadseffektivitet, säger Allan Lavén.

I Sverige ökade försäljningen över internet under andra kvartalet 2013 med 19 procent, vilket är sex procentenheter mer än tillväxttakten för motsvarande kvartal 2012, enligt E-Barometern som tas fram av PostNord, Svensk Distanshandel och HUI Research. Prognosen är att e-handeln kommer att omsätta drygt 37 miljarder kronor under 2013, vilket motsvarar en tillväxt på 18 procent. Hemelektronik leder utvecklingen, följt av kläder/skor, böcker/media och sport/fritid.

”E-handeln i framtiden” är det 28:e seminariet som Arlanda Logistic Network arrangerar för sina cirka 30 medlemsföretag. Syftet med nätverket är att verka för att av Arlandaområdet ska bli det ledande logistikcentret i norra Europa och en förebild ur miljöperspektiv. Därigenom ska nätverket åstadkomma en kommersiell nytta för medlemmarna.