Vad är det viktigaste på en logistikanläggning? Många aktörer i logistikfastighetsbranschen skulle hålla med om att det är de anställda som arbetar där. Över 150 000 personer arbetar under Prologis tak i Europa och deras arbetsmiljö har aldrig varit viktigare. Utvecklingen på arbetsmarknaden påverkar våra rekryterings- och lokaliseringsstrategier och det blir allt svårare att skaffa en lojal arbetsstyrka.

Vad kan logistikfastighetsägarna göra för att locka, utbilda och behålla en lojal arbetsstyrka? Prologis forsknings- och strategigrupp har kommit fram till fyra olika lösningar:

 1. Bättre transportförbindelser
  De anställda vill att det ska vara effektivt och bekvämt att pendla till arbetet. Det finns olika sätt att förbättra pendlingen, alltifrån att bygga ut cykelnätet och sätta in fler pendelbussar till att lansera mobilappar för att uppmuntra de anställda att samåka.
   
 2. Fler och bättre bekvämligheter
  Bekvämligheterna har stor betydelse för möjligheterna att locka och behålla arbetskraften, särskilt i takt med att kraven på kompetens ökar. Det finns flera olika sätt att förbättra bekvämligheterna. Det kan handla om att tillhandahålla ett varierat utbud av kvalitetsmat, utrymmen för socialt umgänge och rekreation, samt extra stöd.
   
 3. Karriärmöjligheter i logistikbranschen och engagemang i lokalsamhället
  Lokala nyhetsbrev, narrowcasting och olika evenemang, till exempel fotbollsturneringar, bidrar till en känsla av gemenskap, lojalitet och laganda. Praktikplatser för studenter som läser logistik på kandidat- och magisternivå signalerar att företaget engagerar sig i framtida generationer.
   
 4. Bättre byggnadsegenskaper
  Bekvämlighet är en grundförutsättning för en trevlig och hälsosam arbetsplats. De flesta investeringar är inriktade på en viss funktion, till exempel uppgraderad belysning (särskilt LED-belysning), bättre ventilation och ett ökat säkerhetstänk.

På Prologis är målet att hjälpa våra kunder att locka, utbilda och behålla en lojal arbetsstyrka. För att kunna göra det har vi investerat i flera olika initiativ på logistikparker och enskilda anläggningar runt om i Europa.

‒ Ett utmärkt exempel på investeringar som gynnar personalen på anläggningen är Prologis Park Tilburg DC5, en distributionscentral som är utformad enligt Byggstandarden WELL, säger Dirk Sosef, chef för forskning och strategi på Prologis Europe. Byggstandarden WELL är inriktad på sju aspekter av byggprestanda som påverkar människan: luft, vatten, näring, ljus, kondition, bekvämlighet och psykiskt välbefinnande. Genom att tillhandahålla en trevlig arbetsmiljö på det här sättet hjälper vi våra kunder att vara en attraktiv arbetsgivare.

Prologis arbetar även för att locka och behålla personal vid andra logistikfastigheter i Europa. Ett sätt att göra det är att tillhandahålla ett brett utbud av kvalitetsmat. I Venlo i Nederländerna serveras till exempel personalen lunch från foodtrucks under lunchrasterna. I Unna i Tyskland får personalen nygräddade våfflor på rasterna. På en logistikpark i Ungern har vi grillplatser och på en logistikpark i Italien finns det kaffebarer. Idrott är ett beprövat sätt att rensa tankarna. Därför erbjuder vi gym och olika fysiska aktiviteter som fotboll eller basket vid några av våra logistikparker. I Slovakien tillhandahåller vi dessutom extra bekvämligheter för lastbilschaufförer – till exempel hotell, restauranger och duschar.

Om du vill veta mer om hur man behåller arbetskraft kan du läsa vår vitbok eller registrera dig för att delta i vår debatt i Prologis monter vid Transport logistic-mässan 2019 den 4 juni kl. 15. Debatten hålls i hall B5, monter 307.

Äldre artikel
Skräddarsydda för miljön: nästa generations klimatsmarta lagerlokaler
Nyare artikel
Det är insidan som räknas – att göra logistiklokaler till en plats för människor

NU KÖR VI

Varje relation börjar med ett samtal. Vårt team finns här för dig.