Sveriges största e-handel för second hand, Sellpy, expanderar sin verksamhet som har ett starkt fokus på hållbarhet. De fördubblar nu sin yta med ytterligare 10 000 kvadratmeter i Prologis nybyggda fastighet i Rosersberg utanför Stockholm. Byggnadens fokus på hållbarhet passade Sellpys högt ställda krav.

Totalt omfattar Prologis Park Rosersberg DC3 över 10 000 kvadratmeter inklusive kontor och entresollager. Fastigheten är också utrustad med en solcellsanläggning som kan generera upp till 150 000 kWh per år, motsvarande årsförbrukningen för mer än sex normalstora villor.

‒ Trycket är högt på den här typen av citynära lokaler. Så vi är glada att kunna hjälpa ett så hållbart företag som Sellpy med att expandera, säger Gunnar Gillholm, VP och Country Manger på Prologis Nordics.

– Efterfrågan har växt snabbt på våra tjänster och kraven på mer yta har funnits ett tag, säger Oskar Nielsen, COO och en av grundarna av Sellpy. I Rosersberg kommer alla varor som ska säljas att packas, lagras och distribueras. Nära 8 miljoner varor per år ska kunna hanteras, vilket ställer höga krav på logistik och struktur. Den här fastigheten hade både rätt storlek, ett mycket bra strategiskt läge och Prologis gav oss också stora möjligheter att påverka utformningen.

Tanken var att utveckla något mer än bara ett vanligt lager.

– Vi ville skapa en trivsam och bra arbetsplats ur alla perspektiv där arbetsmiljön i sin helhet ska nå upp till en hög standard. Det handlar om allt från god ventilation, bra belysning och sociala ytor till personalen.

Hållbar handel kräver hållbara lokaler

Sellpys starka miljöprofil gör att kravet på hållbarhet sker på många plan. Inte bara att produkterna får ett nytt liv som sparat omkring 9 miljarder liter vatten och 20 000 ton koldioxid sedan starten 2014. Det var även viktigt att den nya fastigheten levde upp till högt ställda hållbarhetskrav.

– Det är väldigt viktigt för oss att jobba med företag med en tydlig hållbarhetsprofil och det tycker vi Prologis verkligen lever upp till, berättar Oskar Nielsen.

– Det stämmer väl överens med vår egen profil, säger Gunnar Gillholm. Vi återfinns bland annat på listan över de 100 mest hållbara företagen i världen och kan därmed kalla oss världens mest hållbara fastighetsbolag.

Fastigheten är byggd enligt standarden BREEAM ”very good”, en certifiering som tar in hållbarhet ur ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Den har också energisnål och ljusstark LED-belysning för både god arbetsmiljö och energibesparingar.

Fastigheten har en strategisk placering bara några få minuter från Arlanda flygplats och cirka 30 minuter från centrala Stockholm, vilket optimerar transportekonomin och möjlighet för personalen att ta sig med lokaltrafik till och från arbetsplatsen.

– Placeringen hade stor betydelse då vi strävar efter hållbarhet även för transporterna. Exempelvis genom att kombinera upphämtning av varor som ska säljas med leveranser av det som sålts, säger Oskar Nielsen.

Sellpy
 

Sellpy startades 2014 och har på kort tid utvecklats till Sveriges största e-handel och säljtjänst för second hand. Sedan dess har företaget hanterat över 12 miljoner föremål och har idag över 370 anställda. Sellpy sköter allt från insamling, kvalitetskontroll och fotografering till försäljning och distribution. Ambitionen är att skapa samma köpupplevelse för second hand online som för nya produkter.

Äldre artikel
Snabbare detaljhandelsutveckling kan hålla efterfrågan uppe på välplacerade logistiklokaler
Nyare artikel
Prologis släpper nu sin 13:e årliga hållbarhetsredovisning

NU KÖR VI

Varje relation börjar med ett samtal. Vårt team finns här för dig.