Den diskreta fasaden på logistikfastigheten DC2 i Göteborg Park II i Torslanda döljer en överraskande verksamhet. Här hittar vi en av Prologis kanske mest profilerade hyresgäster ‒ GöteborgsOperan. En nära 9 000 kvm lager och ateljéer som löser logistiken för det stora operahuset i Nordstan, där föreställningar och repetitioner ständigt avlöser varandra.  

Det började för två år sedan. GöteborgsOperan blev med kort varsel uppsagda från sitt dåvarande lager. 5 000 kvm lager som genom åren fyllts till bristningsgränsen av allt från scenerier och dräkter till rekvisita från åratal av föreställningar.

Mycket gott att säga om Prologis

Ett intensivt letande sattes igång, där Håkan Jönsson, chef för Facility Management gruppen och Peter Strand, gruppansvarig för logistik, hade nyckelrollen. Till slut föll valet på Prologis nya lokaler i Torslanda, Göteborg Park II med nästan 9 000 kvadratmeter öppen yta och nära 12 meter fri takhöjd.

‒ Det var lanterninerna i taket som fällde avgörandet, säger Håkan Jönsson och skrattar. Dagsljusinsläppet gjorde stor skillnad mot andra lokaler vi tittade på, så det var en viktig komponent. Men avgörande var nog teamet på Prologis attityd till våra behov. Jag kan inte minnas att vi någonsin fick ett nej på våra idéer.

‒ Vi kan verkligen säga mycket gott om Prologis team, fortsätter Peter Strand. De visade på alla sätt att de verkligen ville ha oss och har sedan dess varit ett fantastiskt bollplank för allt vi genomfört.

Bättre miljö och effektivitet

Håkan Jönsson - GöteborgsOperan
 

Lokalerna var egentligen större än tänkt, men idag är Håkan och Peter glada att de vågade satsa. Det blev också ett 20-årigt avtal för att framtidssäkra den stora satsning de nu gör på lokalen.

‒ Vi såg möjligheterna, men det har blivit ännu bättre än vi trodde, berättar Peter som också jobbat hårt med att bygga det logistiska ramverket som ska se till att produktionernas vilja att spara för mycket inte skapar framtida problem. Det handlar om att skapa genomtänkta rutiner och system för vad och hur olika saker ska lagras, men också om att skapa en god arbetsmiljö och förutsättningar att arbeta effektivt.

‒ Idag kan en beställning, som förr tog en dag att hantera, bara ta några timmar, säger Peter. Vi har stor nytta av alla lastportarna där vi kan lasta tre lastbilar samtidigt. Det skapar inte bara bättre arbetsmiljö utan också mindre stress.

Mer än ett lager

Lokalerna är mer än bara ett lager. Det är också en komplett verkstad med allt som behövs för att skapa scenografier även här. Måleri, snickeri och en hel smedja som byggts upp med egen ventilation inne i lokalen. Hela ytan har planerats, ritats och anpassats av hyresgästen i nära samarbete med Prologis team i Göteborg. Ett arbete som nu börjar bli klart.

Lokalens storlek ger möjlighet att bygga hela scenografier som kan vara upp till 20x20 meter med en höjd på nästan 9 meter. Det löser en hel del logistiska problem på ett operahus med full repertoar. Tidigare monterades scenerierna på operahusets scen som sex dagar i veckan är upptagen av repetitioner och föreställningar.

‒ Det är en enorm fördel, säger Håkan. I förra veckan byggde vi, i lokalerna i Torslanda, upp delar av en scenografi för föreställningen Cavalleria Rusticana/Pagliacci, som hyrts in från Covent Garden. Det var bland annat en stor vridscen på 15 meter i diameter som kunde testas innan den skulle byggas upp igen på vår scen.

Utvecklingen fortsätter

Göteborgs Opera
 

Även om mycket är på plats så fortsätter arbetet med att utveckla lokalen.

Teamet tittar exempelvis på att skapa utrymme för att kunna rigga en hel produktion med ljussättning i lokalerna, exempelvis för turnéuppsättningarna. Det skapar stora tidsbesparingar och trygghet för turnépersonalen att allt är testat och klart i förväg.

‒ Just nu tittar vi även på akustiska förbättringar, en utmaning i en öppen planlösning på 9000 kvadratmeter med 12 meter i takhöjd. Och det finns fortfarande massor mer att göra. Kanske blir det aldrig färdigutvecklat, säger Håkan Jönsson med ett leende.

Äldre artikel
Fortsatt stark utveckling för europeiska logistikfastigheter under 2019

NU KÖR VI

Varje relation börjar med ett samtal. Vårt team finns här för dig.