I en stort uppslagen artikel i senaste numret av Intelligent Logistik utvecklar Prologis forskningschef Dirk Sosef, synen på logistikfastighetsmarknaden just nu. Två trender syns tydligt: läget övertrumfar allt ‒ men den stora utmaningen är tillgången på arbetskraft.

Enligt Sosef så är tillgången på kompetent arbetskraft fortfarande en av flera faktorer som styr var etableringarna hamnar I Sverige. Men i Europa har den blivit helt avgörande.

– Vi kan ha perfekta anläggningar i fantastiska lägen, men som kunder tvingas välja bort för att de inte hittar folk, säger Dirk Sosef till Intelligent Logistik och pekar på marknader som Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Tjeckien och till och med Spanien där personalfrågan blivit alltmer akut.  I de länderna handlar det om att behålla folk; personalomsättningen är hög och företagen slåss om kompetensen.

Det är lagrens automatisering som nu också driver på en förändring av lagerjobbens innehåll. Det som tidigare krävde manuellt arbete och mindre kvalificerad arbetskraft, handlar idag om att hitta systemtekniker, IT-specialister och ingenjörer.

Läs mer om Dirk Sosefs syn på utvecklingen i Intelligent Logistik här.

NU KÖR VI

Varje relation börjar med ett samtal. Vårt team finns här för dig.