Här kommer de senaste sifforna för Prologis Europas verksamhet under det tredje kvartalet 2023 och en sammanfattning av kvartalets viktigaste händelser.

Ben Bannatyne, vd för Prologis Europa, kommenterar det senaste kvartalet.

– Efterfrågan från kunderna har normaliserats till nivåerna före covid-19 och vår portfölj är fortfarande till 97,7 procent uthyrd. Tyskland och Nederländerna är de starkaste marknaderna, medan efterfrågan är svagare i Centraleuropa. Tack vare vår branschledande balansräkning kan vi fortsätta fokusera på att omvärdera våra hyresavtal baserat på nuvarande marknadsförhållanden och bygga ut vår markportfölj i en utbudsmiljö som ser ut att bli gynnsam framöver, samtidigt som vi samarbetar med våra kunder för att lösa deras mest kritiska smärtpunkter.

Vår verksamhet i siffror – tredje kvartalet 2023:

 • Total operativ portfölj: 21,3 miljoner kvm*
 • Total hyresaktivitet tredje kvartalet: 750 860 kvm: 
  • 180 275 kvm nya hyresavtal
  • 570 585 kvm förnyade hyresavtal
 • Beläggning: 97,7 %
 • Hyresförändring: 17,1 %**

*omfattar fastigheter i drift, under byggnation, som innehas för försäljning, övriga och VAA (Value-Added Acquisition) samt VAC (Value-Added Conversion) 
** hyresförändringen baseras på startdatum

Ett urval av våra uthyrningsprojekt: 

 • 52 659 kvm i Prologis Park Eindhoven DC1, i Nederländerna.
 • 19 278 kvm i Prologis Park Paris Nord II DC5, i Frankrike.
 • 15 400 kvm i Prologis Park Hamburg Alterwerden DC1, i Tyskland.
 • 10 766 kvm i Prologis Park Teresin DC1A, i Polen.
 • 9 003 kvm i Prologis Park Bochum DC1B, i Tyskland.

Kapitalutnyttjande – tredje kvartalet 2023

Under tredje kvartalet 2023 påbörjades utveckling av totalt 82 118 kvm på fyra platser i Europa. 

 • 47 239 kvm i Prologis Park Breda DC4, i Nederländerna.
 • 19 068 kvm i Prologis Park Jönköping DC2, i Sverige.
 • 13 200 kvm i Prologis Park Lodi DC6, i Italien.
 • 2 611 kvm i Prologis Park Dawley Road Hayes DC7, i Storbritannien.

Förvärv:

 • Under det tredje kvartalet 2023 förvärvade Prologis Europe en fastighet om 20 217 kvm i Nederländerna och gjorde fyra markförvärv om totalt 433 553 kvm i Nederländerna, Italien och Storbritannien.

Avyttringar

 • Under det tredje kvartalet har Prologis Europe avyttrat en tomt om 6 800 kvm i Spanien.

Gunnar Gillholm, Vice President och Country Manager på Prologis Nordics, kommenterar det svenska kvartalet:

– Aktiviteten under Q3 dominerades av fortsatt mycket hög beläggningsgrad och starten på vår nya utbyggnad av Powers centrallager i Skillingaryd nära Jönköping. Uppdraget är ett resultat av vår ständiga strävan att minimera onödiga och komplexa processer som gör att kunden kan fokusera på det som är viktig. Att Power har gett oss förtroende att genomföra ännu en utbyggnad är ett tydligt tecken på att våra hyresgäster uppskattar det arbetet och vårt breda utbud av tjänster. Det är andra gången som Power bygger ut sitt lager i Skillingaryd tillsammans med Prologis, senast var 2020.

Ytterligare kommentarer från Ben Bannatyne, vd för Prologis Europe:

– Vår utveckling för tredje kvartalet 2023 överensstämmer med vår senaste research, ”Four forces shaping the logistics real estate cycle”, som visar att servicenivåerna driver på efterfrågan igen. Vi ser att våra behov av att utöka kundnätverket grundar sig i att kunna erbjuda snabba leveranser och ett stort produkturval till slutkonsumenten. 

– Vi fortsätter att fokusera på vår förmåga att erbjuda kunderna mer än logistikfastigheter – från kundanpassning till vår Essentials-plattform, som erbjuder flexibla och skalbara kompletta nyckelfärdiga lagerlösningar vid varje punkt på kundens resa, oavsett var de befinner sig. 

– Vi ser tillbaka på vår mycket uppskattade GROUNDBREAKERS 2023 som gav många nyttiga insikter om automatisering och AI, dagens arbetskraft och innovationer inom elektrifiering av flottor och energi. Frågor som på djupet diskuterades av branschledande experter och nu finns tillgängligt på begäran på vår webbplats. Den 2 oktober 2024 kommer GROUNDBREAKERS 2024, vårt nästa stora evenemang för thought leaders, för första gången till Europa. Branschens disruptiva krafter kommer att samlas i London, och digitalt, för att utbyta insikter om de hetaste frågorna som definierar framtidens försörjningskedja.

 

Ytterligare material/information:

Äldre artikel
Prologis Park Eindhoven DC4 – världens första logistikbyggnad att tilldelas zero carbon-certifiering

NU KÖR VI

Varje relation börjar med ett samtal. Vårt team finns här för dig.